Verduurzaming MS de Steur

Verduurzaming

Om de vereniging klaar te maken voor de toekomst willen wij ons wachtschip verduurzamen, door niet meer afhankelijk te hoeven zijn walvoorzieningen of stroom van een diesel generator. Dit doen wij door te investeren in een duurzaam boordnet en een watermaker in samenwerking met Neho Speciaal Techniek en Pure Water Shipping.

Helaas zitten er aan deze groene ambities ook een aanzienlijk prijskaartje. Daarom zijn wij op zoek naar bedrijven, fondsen, subsidies, crowdfundings en sponsoring om deze projecten te bekostigen. Om beide projecten uit te kunnen voeren, zijn we op zoek naar ongeveer €35.000,-. Met dit bedrag kunnen wij ons schip klaar maken voor de toekomst en op een duurzame en verantwoorde wijze op pad kunnen met onze jeugdleden.

Voortgangsbalk met Geld
€0

Doneren kan ook door het scannen van de QR-code of erop te klikken!

Deze bedrijven gingen u al voor!

Boordnet

Om het schip klaar te maken voor de toekomst en stiller kunnen verblijven in de Biesbosch, willen wij het generator gebruik vervangen voor een krachtig accupakket met drie omvormers. Met dit systeem kan de benodigde krachtstroom worden geleverd door accu’s. Deze batterijen worden gevoed door zonnepanelen op het stuurhut dak. Een schematische weergave van het systeem is weergegeven in de afbeelding hieronder, samen met de locatie aan boord van het schip.

Door dit systeem te laten samenwerken met het huidige 24/230V net, zou de generator niet meer nodig zijn tijdens kampen en dagtochten.
Dit bespaart ons al snel 500 liter diesel op jaarbasis en daarmee creëren we ook een aanzienlijke CO2 en stikstof reductie.

Van Rivier- tot drinkwater

Momenteel beschikken wij over een 9000L drinkwatertank, die wij op onze ligplaats kunnen vullen. Dit lijkt veel, maar tijdens een kamp spoelen wij per dag al snel 700L schoon water weg door de toiletten. Dit is natuurlijk niet wenselijk en vaak moeten wij dan ook tijdens ons 10 daagse zomerkamp op zoek gaan naar een drinkwater punt. Dit is niet altijd even eenvoudig, aangezien wij te groot zijn voor een jachtenhaven en punten voor binnenvaartschepen niet altijd in de buurt zijn. - Met Pure Water Shipping hebben we hier een oplossing voor gevonden. Zij bieden een concept dat van oppervlaktewater drinkwater kan maken. Dit doen zij door middel van een 10 stappen plan:
Stap 1:Buitenboord aansluiting
Stap 2:Wierfilter 70 Mu
Stap 3: Pomp voor aanzuigen buitenboordwater
Stap 4: Zuivering vóór de tank
Stap 5:Drinkwatertank van RVS.
Stap 6: Centrale pomp voor hele system.
Stap 7: Filtratie na de pomp om te komen tot verbruikswater (klasse industrie water kwaliteit).
Stap 8: Waterontharder:
Stap 9:Voor consumptie een RO systeem
Stap 10: Douche uitrusten met een Comfortsaver

Na de stappen 1-8 is het water gebruiksklaar en kan het gebruikt worden voor de douche, wasmachine, toiletten en warmwaterpunten. Voor de drinkwaterpunten is een extra filtratie stap nodig. Dit wordt gedaan door middel van omgekeerde osmose en ultrafiltratie. Na deze laatste behandeling is het rivierwater omgezet naar kwalitatief schoon drinkwater.

Kosten

De kosten voor beide projecten komen in totaal op ongeveer €35.000,- en zijn opgedeeld in €26.500,- voor het verduurzamen van het boordnet en €8.500 voor het drinkwatersysteem. In de diagrammen hieronder is te zien hoe de kosten per project zijn verdeeld.

0
1
 

Mocht je interesse hebben in onze projecten en ons willen steunen om onze groene ambities waar te maken, neem dan contact op met waterscouts Mafeking en wellicht kunnen wij als verenging ook wat terug doen!

Contact gegevens

Waterscouts Mafeking
Adres: Lunet 4, 4941GC Raamsdonksveer
Email: info@mafeking.nl
Telefoon: 06-51108516 | John Licher
2: 06-25344764 | Steef Licher